Klasa druga przyłączyła się w tym roku do obchodów Światowego Tygodnia Mózgu. To dzięki naszym mózgom pamiętamy wydarzenia z przeszłości, przyswajamy nową wiedzę i umiejętności, podejmujemy codziennie decyzje. Nasze mózgi stale pracują i uczą się, warto więc wspierać ich wydajność, a także pomagać im się regenerować. Naukowcy podpowiadają, że aby mózg pracował długo i dobrze, potrzebuje przede wszystkim odpowiedniego treningu oraz diety. Zaglądając do książki kucharskiej wybraliśmy przepisy, wspólnie przygotowaliśmy potrawy i skonsumowaliśmy je. Pełnowartościowy posiłek odżywił nie tylko nasze ciała ale i mózgi. Przygotowaliśmy kanapeczki ze świeżego pieczywa i twarożku z ziarnami słonecznika oraz „Bombę witaminową” z marchewek, jabłek i miodu. Wyrażaliśmy swoje zdanie na temat smaku, zapachu i konsystencji przygotowanych posiłków. Porównywaliśmy także smak, kolor, zapach oraz konsystencję soku pomarańczowego zakupionego w pobliskim sklepie ze świeżo wyciskanym. Jedno jest pewne dobre jedzenie w miłym towarzystwie smakuje najlepiej.
mgr Kinga Majewska